tp.ua
Визы без проблемнаш профессиональный девиз

Мы гарантируем оперативное оформление и сбор документов для оформления виз во все уголки мира, а также — консультации по оформлению документов для получения виз.

Катерина КириченкоВизовый менеджер
Запропонуйте чиновнику на вибір пять років вязниці або 170 грн. за закордонний паспорт

Запропонуйте чиновнику на вибір пять років вязниці або 170 грн. за закордонний паспорт

30 апреля 14 16:00| 1920| 0

У тих випадках , коли у вас вимагають додаткову плату при оформленні закордонного паспорта , можна сміливо звертатися до прокуратури із заявою про скоєний злочин.

У зв'язку з останніми подіями в країні , ситуація в держорганах загострюється. Поки все відстежують події на Майдані , бюрократія продовжує цвісти й примудряється при цьому ігнорувати Конституцію.

Це можна простежити на прикладі давно виниклої проблеми , пов'язаної з вартістю оформлення закордонного паспорта. Багато правознавці стверджують , що , згідно з діючими в Україні нормативно- правовим актам , за оформлення цього документа протягом місяця необхідно заплатити 170 грн. держмита. А от у міграційній службі склалася думка , що до цієї суми потрібно зробити доплату 87,15 грн. за статтею « Оформлення та видача паспорта » і 120 грн. за бланк. При цьому виходить сума, рівна 377,15 грн.

Через таку нестиковки почастішали випадки звернення до суду. У свою чергу , ВАСУ теж взяв два суперечать один одному рішення 5 і 17 вересня 2013 року, де була обгрунтована законність підходів обох сторін спору .

І тільки 3 грудня 2013 остаточну крапку в суперечці поставив ВСУ , ухваливши, що держмито увазі й оплату всіх витрат на оформлення паспорта , у тому числі вартість бланка , тому міграційна служба не має права вимагати повторну оплату у вигляді додаткових платежів .

Після такого рішення в будь-якій правовій державі чиновники моментально б прийняли його до відома і поміняли стиль своєї роботи , переставши стягувати додаткові платежі . Але не у нас в країні. При цьому така позиція була проведена на офіційному рівні. Глава міграційної служби Микола Ковальчук на початку січня 2014 зробив заяву , де помітив , що нормативні акти , що обгрунтовують додаткові платежі , ніхто не відміняв , тому сума за оформлення закордонного паспорта раніше становить 377,15 грн.

Незрозуміло , консультувався чи глава міграційної служби з юристами перед такою заявою , але от прокуратура може розцінити такі дії як невиконання судового рішення , за що покладається відповідальність . Це записано в ч. 1 ст. 2442 КАСУ. Також невиконання судового рішення може бути кваліфіковано як злочин за ст . 382 ККУ , за який передбачено наступне:

  • Штраф у розмірі від 750 до 1000 неоподатковуваних мінімумів або позбавлення волі на строк від 2 до 5 років разом з трехгодового забороною на деякі види діяльності або деякі посади .
  • Ці ж дії , вчинені службовою особою на відповідальному посту , призводять до позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з трехгодового забороною на деякі види діяльності або деякі посади .

Єдиним правильним виходом для глави міграційної служби разом з усіма його підлеглими є термінове припинення вчинення злочину. А громадяни , яких змусили сплатити додаткові адмінпослуги , можуть сміливо заявити про це в прокуратуру.

Ті громадяни , які судилися з міграційною службою , відстояли тільки своє право сплатити всього лише 170 грн. при оформленні закордонного паспорта.

Але з моменту набрання чинності Постанови ВСУ побори міграційної служби визнані протиправними в цілому , так як це рішення стосується не конкретної справи , а спільної позиції судової системи.

Так що , якщо ви вирішили поборотися за свої права , сміливо звертайтеся в прокуратуру із заявою , в якому можна використовувати інформацію з цієї статті.

Чим швидше виросте в прокуратурі кількість звернень з цього питання , тим швидше зміниться офіційна позиція міграційної служби.

P.S. Текст Кримінального кодексу України було взято з офіційного сайту Верховної Ради . Але в ст. 382 ККУ 16 січня 2014 були внесені зміни , які вже 28 січня було скасовано , але на сайті парламенту ці ротації не відображені , тому далі прикладається еталонний текст ст . 382 , що знаходиться на сайті Мін'юсту .

Стаття 382 . Невиконання судового рішення

  1. Умисне невиконання вироку , рішення, ухвали , постанови суду , що набрали законної сили , або перешкоджання їх виконанню - Карається штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.
  2. Ті самі дії , вчинені службовою особою , - Караються штрафом у розмірі від семисот п'ятдесяти до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
  3. Дії , передбачені частиною першою або другою цієї статті , вчинені службовою особою, яка займає відповідальне чи особливо відповідальне становище , або особою , раніше судимою за злочин , передбачений цією статтею , або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам і свободам громадян , державним чи громадським інтересам або інтересам юридичних осіб , - Караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
  4. Умисне невиконання службовою особою рішення Європейського суду з прав людини - Карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.