tp.ua
Визы без проблемнаш профессиональный девиз

Мы гарантируем оперативное оформление и сбор документов для оформления виз во все уголки мира, а также — консультации по оформлению документов для получения виз.

Катерина КириченкоВизовый менеджер
Країни Шенгенского договору почали практикувати скасування раніше виданих віз. Що робити заявникам?

Країни Шенгенского договору почали практикувати скасування раніше виданих віз. Що робити заявникам?

Польща внесла зміни в свою практичну діяльність з видачі віз українцям з більш тривалим терміном дії.

Враховуючи те, що повідомлення про введення безвізового режиму з країнами ЄС звучать все менш оптимістично, практика отримання віз стала знову мати важливе значення. Але і в цьому питанні, на жаль, практично немає хороших новин. Наприкінці минулого року у візових відділах консульств деяких країн Європи, стало відбуватися щось дивне, з чим наші співвітчизники до цього часу не стикалися. Посольства почали скасовувати раніше видані візи тим аплікантам, які після отримання візи з якихось причин відміняли бронювання номера в готелі, незважаючи на те були ці дії обґрунтовано чи ні. Як заявляють дипломати, це абсолютно законна практика, і згідно з нормами візового кодексу вони мають право вчиняти такі дії.

Протягом місяця в редакцію сайту «Європейська правда» надійшло кілька повідомлень про подібні випадки. Дві людини, що звернулися, погодилися надати свої особисті і візові дані, на підставі яких можна стверджувати, що ця проблема дійсно існує. Жертвами таких дій стали чесні законослухняні українці, які не збиралися нелегально емігрувати.

Словацька привітність

За розповіддю Дмитра, жителя Києва, який побажав не вказувати своїх повних даних, він з дружиною збирався провести новорічні і різдвяні свята у Словаччині. На популярному сайті Trip Advisor він підшукав в оренду будинок і після переговорів з господарями сплатив повну вартість оренди через Paypal. Оформляти візу треба було тільки дружині, бо у Дмитра була відкрита австрійська довгострокова бізнес-віза. За словами Дмитра, він завжди виступав за чесне подання відомостей при оформленні подібного роду документів і успішно справлявся з такими питаннями самостійно без залучення фірм-посередників.

На цей раз, словацьке посольство відмовилося прийняти документи на розгляд, мотивуючи це тим, що підтвердження про бронювання житла було надано на неофіційному бланку, також був відсутній документ, який підтверджує, що готель займається підприємницькою діяльністю на законних підставах. Як виявилося, власники будинку здають нерухомість неофіційно і не платять податки, а, отже, не в змозі оформити данний папір у тому вигляді, як того вимагає візовий відділ. Але гроші за проживання вже були сплачені в повному розмірі.

Тому в подальшому сім'я зробила абсолютно прогнозовану дію, через сайт бронювання готелів вони забронювали номер і, отримавши від готелю підтвердження, подали ці документи в посольство. Зрозуміло, що після того як віза була відкрита, сім'я скасувала бронювання.

Через кілька днів візовий відділ консульства викликав дружину Дмитра на ще одну співбесіду, на якому звинуватили її в поданні неправдивих відомостей, сказавши, що вона взагалі планувала поїздку в Австрію, а не Словаччину, але побоювалася отримати відмову в австрійському посольстві і тому звернулася в Словацьке. Що, за словами Дмитра, є повною маячнею.

Це ще не кінець історії. Згідно з візовим кодексом аплікант може подавати документи на оформлення візи повторно у разі отримання відмови. Сплативши повну вартість номера за весь час перебування, щоб в консульстві не виникло підозр у подальшому скасуванні броні готелю, дружина натрапила на відмову словацького консульства у прийомі документів. В результаті, сім'я втратила гроші за бронювання готелю, оплату візового збору, витратила багато часу, а ще більше нервів на оформлення і подачу документів. Дружина Дмитра була нагороджена ярликом «брехунка» від посадової особи консульства, а саме віце-консула, за так і нездійснене бажання провести зимові канікули в Словаччині.

Німецька делікатність

У консульстві Німеччини все відбувається кардинально інакше, в тому плані, що тут ви не зможете почути на свою адресу будь-яких образливих фраз, так як з вами просто ніхто не буде з'ясовувати стосунків.

Олег Лоя - один з тих небагатьох українців до візової історії яких неможливо причепитися. У нього в арсеналі дворічна, дозволяюча роботу, англійська віза, шведська національна віза з майже річним терміном дії, один норвезький, два німецьких шенгена та інші візи. У нього не було зауважень щодо порушення візових правил так само, як і занесень в списки, блокуючі отримання Шенгену.

Олег був настільки впевнений у своїх силах і візовій непогрішності, що послав скаргу в Берлін на нечемне поводження співробітників консульства, а також на те, що йому була відкрита якась дивна мультивіза. Її термін становив лише 2,5 місяці, в той час, коли в поданих на оформлення документах було зазначено, що він планує зробити ще одну поїздку в Німеччину через 3 місяці після отримання та початку дії візи.

Судячи з усього, німецьке консульство в Києві отримало зі столиці вказівку розглянути подану скаргу, але реакція глави консульства на неї була дещо несподіваною. Олег отримав письмове повідомлення про скасування раніше виданої візи. У листі, написаному на німецькій мові, йому повідомили, що у зв'язку з тим, що відразу після відкриття візи аплікантом була знята бронь з готелю і перельоту, виданий документ анулюється. За словами Олега, він дійсно був змушений скасувати бронь, бо потрапив у лікарню, де перебуває і зараз, а посольство, навіть не захотівши дізнатися причину, одразу відкликало візу.

Ми не ставимо перед собою завдання з'ясувати наскільки щирий наш співрозмовник в мотивації своїх вчинків щодо скасування поїздки. Ми поцікавилися думкою німецького консульства, яке підтвердило, що вони дійсно не вважають за потрібне зв'язуватися з особою, чия віза анулюється для з'ясування всіх обставин. Крістофер Фукс, прес-секретар німецького посольства пояснив, що якщо причин для видачі віз немає, то і візи бути не може. А скасування бронювання номера або квитків як раз і є таким випадком.

Це непоодинокі випадки, зараз досить просто знайти в інтернеті подібні історії, що відбулися за останні місяці. Варто відзначити, що німецьке посольство завжди славилось особливою суворістю щодо видачі шенгенських віз, а випадки відкликання зустрічаються не тільки в нашій країні, але і в сусідній Росії, що говорить про відсутність упередженого ставлення саме до нас.

Чи законні такі дії?

На думку дипломатів, консульства діють відповідно до закону, анулюючи візи, ця норма закладена у Візовому кодексі Європейського союзу. Але до недавнього часу це право просто було у консулів, а зараз вони його почали застосовувати. І це всього лише реакція офіційних осіб іноземних держав на хитрощі українців, які вони вважають звичайною справою. Але треба дивитися правді в очі. Фіктивні тимчасові бронювання перельотів або готелів - це дійсно обман, а тим більше в очах консула.

На інтернет-просторах є величезна кількість інформації і порад про те, в якому посольстві легше оформити візу, де не дуже жорсткі вимоги. І, звичайно, ми подаємо документи туди, де надавши підтвердження броні, отримуємо візу. Пару років тому такою популярністю користувалося Словацьке консульство, яке легко оформлювало мультивізи. Через це до словацької сторони стали пред'являти претензії інші члени Шенгескої угоди, і Братиславі довелося посилити умови видачі віз.

Була заведена практика перевірки коректного використання віз. За даними міграційної служби 50% українців, які отримали словацьку візу в 2013 році, так жодного разу і не відвідали цю державу. І тому, в 2014 році було вирішено почати застосовувати право скасування візи, закладене у візовому кодексі ЄС. Так прокоментував ситуацію прес-секретар словацького посольства Павел Хробак.

Як уникнути небезпеки

Повернемося до реальності.

Не будемо думати про те, що скасування бронювання не може бути здійснено. Звісно, може. І частіше за все для цього є вагомі підстави, принаймні такі, які точно не можна віднести до некоректних. Ви можете знайти більш відповідний вам в ціновому діапазоні готель або раптом виявиться, що на тому зимовому курорті, куди ви запланували поїздку, немає снігу, а в селі неподалік, як не дивно, є. Без сумніву, таке бронювання доведеться скасувати.

Як повідомили в німецькому і у словацькому посольстві, уникнути анулювання віз цілком можливо. Індивідуальним туристам слід діяти так, як діють туристичні фірми, а саме сповіщати консульство про зміни, що вносяться у план поїздки. Цілком достатнім буде направлення аплікантом електронного листа в посольство з зазначенням особистих даних, номера візи та інформації про те, які вносяться корективи в план поїздки. Якщо ви просто хочете перебронювати готель, то повідомте про це і в консульстві будуть вважати, що візові правила виконуються.

Можна дати ще одну пораду, не відміняйте ваше бронювання відразу після отримання візи, для співробітників консульства це є ознакою обманних дій. І з цим не посперечаєшся. Перша героїня нашої розповіді, Дарина, скасувала бронювання протягом півгодини після отримання візи, а інформація з готелю про це надійшла в консульство вже через 5 хвилин, після скоєного. Про це Європейській правді розповів співробітник словацького дипломатичного корпусу.

Слід зауважити, що практика скасування віз не застосовується дуже часто і застосовується лише деякими посольствами. Зазвичай, це відбувається там, де для отримання візи вимагали додатково надати офіційні листи з готелю. У цьому випадку менеджери готелю добре розуміють, що в разі скасування бронювання довідки носять фіктивний характер, і вважають за потрібне повідомити консульство про це. Якщо ви займалися бронюванням житла через сайт booking.com, то небезпеки, що готель повідомить консулу про скасування броні немає. Обман може бути виявлений, якщо співробітник візового відділу вирішить самостійно перевірити ще раз ваші дані після відкриття візи.

Як би там не було, нам залишається тільки змиритися з нововведеннями і сподіватися на те, що незабаром ЄС все-таки скасує нам візи для нетривалих поїздок. Адже існуючий нині порядок є великою перешкодою для мандрівників, що дотримуються порядку, і це розуміємо як ми, так і співробітники консульств.