tp.ua
Визы без проблемнаш профессиональный девиз

Мы гарантируем оперативное оформление и сбор документов для оформления виз во все уголки мира, а также — консультации по оформлению документов для получения виз.

Катерина КириченкоВизовый менеджер
Як українцю отримати посвідку на проживання у Литві та розпочати свій бізнес

Як українцю отримати посвідку на проживання у Литві та розпочати свій бізнес

Ми хотіли би продовжити розмову про те, як громадянин України може емігрувати в країни Європи або Північної Америки чи оформити посвідку на проживання в них. У цій статті ми розкажемо про Литву, країну, яка зовсім недавно була разом з нами частиною одного цілого - входила до складу СРСР. Олександр Скуб, директор прибалтійської компанії Євроміграція, розповів про те, як наші співвітчизники можуть організувати особисту справу в Литві, переїхавши туди, оформити посвідку на проживання (тимчасову чи постійну), а через деякий час і громадянство.

Загальні правила

Наявність нерухомості в Литві не дає права на автоматичне отримання дозволу на проживання, на відміну від Латвії, де ця норма закріплена на законодавчому рівні. При наявності житлової площі понад 14 кв. м. (будинку або квартири) в Литві, ви можете тільки відкрити шенгенську мультивізу, яка дозволяє перебувати на території цієї прибалтійської держави не більше 90 днів із 180. Оформлення навіть тимчасової посвідки на проживання дає вам суттєво більше можливостей та прав практично прирівнюючи з громадянами ЄС.

Отримавши цей статус, ви стаєте платником податків, а, отже, маєте право на відкриття банківського рахунку, комерцію, навчання як своє, так і членів своєї сім'ї, безкоштовну медицину та інші соціальні гарантії. Єдине, в чому ви обмежені, це в праві брати участь у будь-яких виборах, голосувати та висувати свою кандидатуру на державні виборні посади.

Для отримання посвідки на проживання існує кілька підстав. Наприклад:

  • возз'єднання членів сім'ї;
  • бізнес діяльність;
  • довгострокове перебування в країні по освітній або робочій візі.

Найбільш доступним з перерахованого є саме комерційна діяльність. Возз'єднання з сім'єю може підійти обмеженій кількості людей, тому не будемо зараз відволікатися на цей спосіб. По візі студента отримання посвідки можливо тільки після перебування (навчання) в Литві не менше 10 років, а робочу візу в країнах ЄС отримати українцю надзвичайно складно. Європейській компанії треба буде довести службі зайнятості, що фірма не може обійтися без найму на роботу іноземного громадянина, обґрунтувати його переваги перед європейськими претендентами на цю ж роботу. Тому дозвіл на роботу, який є підставою для відкриття робочої візи, видається обмеженому числу людей, висококваліфікованим фахівцям.

Відкриття комерційного литовського підприємства

Правила отримання посвідки на підставі наявності власного бізнесу в країні також були істотно ускладнені в минулому році. До внесення змін можна було просто зареєструвати юридичну особу, вести діяльність лише на папері, і це вже давало право на регулярне продовження виду на проживання. Зараз цього недостатньо.

Для того щоб мати підстави для подання документів на оформлення посвідки, фірма повинна пропрацювати не менше півроку, в штаті повинно бути мінімум три співробітника з литовським громадянством і офіційною зарплатою не менше мінімальної. Сума щомісячного податкового відрахування у бюджет з мінімальної зарплати дорівнює 170 євро з людини. При паперовому бізнесі виплата як мінімум 510 євро на місяць в литовський бюджет, навряд чи є вигідною.

Є законні шляхи обійти це правило. Так, українець може стати одним з засновників фірми, що має право на введення іноземних громадян до складу засновників. Це є законною підставою для отримання виду на проживання. Здійснити це можна маючи знайомих або друзів в литовській бізнес-сфері, або звернувшись у місцеві фірми, що надають послуги такого роду. В середньому за оформлення засновництва на два роки, вам треба буде заплатити 5000 євро. Враховуючи те, що отримання постійної довідки на проживання стає можливим тільки через 5 років, то загальна сума, яку треба буде заплатити за перебування засновником, становить 12500 євро, може, трохи більше. Крім цього, ви повинні будете перебувати на території Литви як мінімум 180 днів у році, і бути в змозі надати міграційній службі докази наявності засобів до існування (в середньому 4 тис. євро на рік).

При оформленні постійного виду на проживання буде потрібна литовська прописка і складання іспиту на знання литовської мови на базовому рівні. Також міграційна служба буде вимагати від вас довідки про повернення українського паспорту. Через 5 років після оформлення посвідки на постійній основі, ви зможете подати документи на отримання литовського громадянства, якщо такого бажання немає, можна постійно продовжувати посвідку на проживання. Для отримання громадянства ви повинні знати литовську конституцію, історію, право, а також мати більш глибокі знання мови. Також треба буде відмовитися від українського громадянства.

Які можливості дає життя у Литві

Вільнюс - столиця литовської держави.

Без сумніву, можна уникнути перерахованих вище витрат і спробувати все зробити самостійно. Припустимо, визначитися з тим, якою комерційною діяльністю займатися, і що необхідно для реєстрації фірми, можна при звичайному відвідуванні Литви протягом одного - двох місяців.

Найбільшою популярністю користується така організаційна форма, як закрите акціонерне товариство (UAB). Розібратися в податковому литовському законодавстві також нескладно: якщо оборот становить не більше 350 тис. євро прибутковий податок для юридичної особи дорівнює 5%, все, що перевищує цю суму обкладається 15%. У тому випадку, якщо власник фірми або її керівник отримує дивіденди від діяльності, ця сума обкладається 20% прибутковим податком на доходи фізичних осіб. Походження цих коштів є абсолютно законним у будь-якій країні, а враховуючи те, що Литва уклала угоди про уникнення подвійної сплати податків з багатьма країнами світу, Україна входить в цей перелік, вам не доведеться сплачувати будь-які податки на батьківщині.

Також особи, які легально проживають на території Литви, мають право зберігати на своїх банківських рахунках вклади, гарантовані державою в межах 100000 євро. У разі банкрутства банку, ці кошти будуть повернуті вкладнику протягом 24 днів. Загальна кількість місцевих банків в країні 10, а це значить, що в них можна зберігати в загальній сумі до 1 млн. євро та їх повернення гарантовано Литвою.

У цій прибалтійській країні немає ворожості до російськомовного населення, вся недоброзичливість до СРСР і вихідців звідти залишилася в далекому минулому. Диплом про закінчення державного українського вузу також може бути легалізований, і люди, які отримали вищу освіту на Україні, мають шанс влаштуватися на роботу в державні литовські установи, а на підставі цього оформити постійну посвідку або стати громадянином Литви.

У Литві динамічно розвивається бізнес, пов'язаний з будівництвом, сферою послуг, торгівлею і як скрізь у світі, IT-технологіями. Оренда двокімнатної квартири в столиці Литви обійдеться в 200-300 євро, ціни на основні продукти харчування можна порівняти з українськими цінами, дійсними в кінці 2013 року, при середній заробітній платі в 1000 євро. Литва, звичайно, не найбагатша та успішна країна в Євросоюзі, та рівень життя в ній досить хороший. Але їхати сюди варто тим, хто вміє і не боїться багато працювати, а не збирається сидіти і чекати, що хтось прийде і щось дасть, тому що повинен. На різні звинувачення в бідах в чию б то не було сторону, українських, російських, радянських та інших можновладців, царя, бога, вам поспівчувають, покивають і порекомендують йти працювати. Хто хоче, той працевлаштовується і живе досить добре. Вільне місце, звичайно, знайти непросто, але можливо.

Приклад з життя

Таким шляхом отримання виду на проживання пішов Дмитро Кохманюк, адміністратор домену. UA . На підставі організації і ведення бізнесу у Вільнюсі він зміг оформити дозвіл на проживання терміном на один рік. Перебуваючи на відпочинку у Вільнюсі з сім'єю, йому захотілося залишитися в країні на довший термін. Він підшукав литовську фірму, яка допомагає у відкритті фірм та отриманні дозволу. Скориставшись їх послугами і заплативши 2000 євро, Дмитро зміг зареєструвати фірму зі статутним фондом 10 тис. євро. Відкриття рахунку обійшлося приблизно в 100 євро, ще 100 сплачується кожен місяць за бухгалтерський супровід фірми. Підготовка всіх необхідних документів для оформлення виду на проживання, обійшлося ще в 1000 євро. Через три місяці після подання паперів, його заяву було схвалено урядом Литви, і Дмитро став володарем посвідки на проживання.